No i jak, odnalazly sie ?

W ogole ciekawe to sie robi, z jednej decyzji zyda (A. Greenspan) powstaje kryzys, na ratowanie ktorego IRS zabiera 700 mld dolarow od podatnikow i daje je w wiekszosci bankom, ktore pieniadze chlona i nikt nie wie, co sie z nimi dzieje.
Chwile po tym powstaje kolejny mini-kryzys, (po zdenuncjowaniu przez syna - jak na zawolanie, gdy rozdaje sie pieniadze), bo zyd Madoff oszukal w wiekszoscil innych zydow (w tym zydowskie fundacje) na 50 mld dolarow (wedlug podlczen FBI). Ale aby ratowac ludzi, ktorzy na tym stracili FDIC wyplaca inwestorom pieniadze mimo, ze poniesione przez nich straty nie zostaly udokumentowane. To samo robi SIPC (ktore prosi Kongres o wsparcie). Co robily rzady innych krajow, ktorych inwestorzy zostali wyruchani przez Madoffa nie wiem, ale w UK rzad planuje dalej pompowac pieniadze w banki.
Madoff dostaje areszt domowy dzieki sedziemu Gorenstein'owi i siedzi sobie w swojej chacie w Manhattanie. W miedzyczasie wychodzi na jaw, ze Madoffowi w przekretach pomagalo Fairfield Greenwich Group, ktora byla jedna z najbardziej przez niego poszkodowanych firm.
Mimo sadowego zakazu Madoff szasta swoimi aktywami, a synowie znow poskarzyli sie ze tato przekazuje im pieniadze.
Nikt naprawde nie wie (procz rzekomo SEC), gdzie Madoff przechowuje swoje pieniadze, ale wedlug niektorych zrodel przechowuje swoja kase w Szwajcarii. Gdy siada na nich IRS pieniadze nagle leca do Izraela. Mozna na to przymknac oko (sam mam dosc teorii z dupy antysemitow), gdyby chwile po tym nie wybucha wojna ktora wywolal Izrael.

Duzo zbiegow okolicznosci, mozna wyciagnac rozne wnioski, ale jedno jest pewne - Amerykanie sa dojeni jak pastewne krowy.

Na moje oko w ciagu roku Izrael dojebie sie juz na powaznie do Iranu, bo chyba zebrali wystarczajaco duzo kasy zeby rozpoczac ofensywe ktora planuja (oficjalnie) gdzies od 2005 roku.